- 1 Snijd een stuk van de onderkant van alle asperges. Dunne groene asperges hoeven niet geschild te worden. Bij dikke exemplaren is het beter de taaie schil te verwijderen. Roer de tomatenpesto/tapenade door 3 eetlepels olijfolie.
- 2 Kook de witte asperges in iets gezouten water in ongeveer 15 minuten nét gaar. Laat ze uitlekken en afkoelen.
- 3 Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de groene asperges op een vrij laag vuur ongeveer 8 minuten. De groene asperges kunnen ook worden gegrild in een grillpan die is ingesmeerd met een beetje olie. Laat de groene asperges afkoelen.
- 4 Verdeel de plakjes ham over de borden. Leg er een beetje veldsla op. Leg hier naast elkaar, met een tussenruimte van 1 cm, drie witte asperges op. Leg drie groene asperges, eveneens met een tussenruimte, dwars op de witte asperges, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
- 5 Druppel tomatenolie langs de rand van de borden. Serveer de citroenpartjes er apart erbij.
wijnadvies
In het combinatiespel zijn Sauvignon Blanc en Pinot Blanc het meest in trek. Ook witte Bordeaux en Entre-Deux-Mers zijn passende wijnen (9-11ºC).