-
1
Dit kunt je een dag van tevoren al doen: maak de chocoladeglazuur warm volgens de aanwijzingen op het zakje. Zet 8-12 borden klaar. Knip een heel klein puntje van het zakje glazuur en teken op elk bord een zo groot mogelijke kerstbal: volg de bordspiegel en maak het ‘haakje’ op de rand. Laat het glazuur opdrogen. Leg op elk bord een stukje keukenpapier, stapel ze voorzichtig en zet ze weg tot gebruik.
-
2
Snijd de appeltaart in 8-12 gelijke punten, zet in een springvorm en schuif de punten tegen elkaar aan. Dek de springvorm af met aluminiumfolie en zet de appeltaart in de koelkast.
-
3
Verwarm een half uur voor het serveermoment de oven voor op 175°C. Zet de appeltaart in de warme oven en bak de taart in 15 minuten warm.
-
4
Neem het ijs uit de vriezer, zet een ijslepel in een beker met heet water. Roer de vanillevla en de koffieroom in een mengbeker door elkaar en klop het met de mixer op de hoogste stand 1 minuut, zodat het een beetje schuimig wordt.
-
5
Zet de borden naast elkaar op het aanrecht. Vul de 'kerstbal' met vanillesaus. Zet op elk bord, iets uit het midden, een punt appeltaart en leg er een bol boerenjongensijs bij. Lepel er eventueel nog wat vanillesaus over.
bereidingstip
Voor wie meer tijd heeft: gebruik voor dit gerecht een zelfgebakken appeltaart.
wijnadvies
De ultieme combinatie krijgt u door er een zoete Loire wijn, een Coteaux du Layon bij te schenken. Maar ook het fijne zoet van Bordeaux of Côtes de Bergerac Moelleux is verrukkelijk.