12 personen
uitdagend
35 min.
nagerecht, nagerecht/gebak

Spekkoek

ingrediënten


35 min
12 personen
2 theelepels nootmuskaatpoeder

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels kruidnagelpoeder

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels kardemompoeder
4 theelepels gestampte muisjes

dit product is niet beschikbaar

4 theelepels anijspoeder

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels kaneelpoeder
125 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

10 eieren

dit product is niet beschikbaar

2 zakjes vanillesuiker

dit product is niet beschikbaar

250 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

400 gram boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

springvorm

bakpapier

  • 1 Klop de boter en beide suikers met de mixer romig. Klop een voor een de eidooiers erdoor. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en spatel ze luchtig door het botermengsel.
  • 2 Spatel de bloem met een snufje zout erdoor. Verdeel het beslag in twee delen en meng de specerijen door een helft.
  • 3 Verwarm de ovengrill. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. Schep 3 eetlepels bruin beslag in de vorm en strijk met de bolle kant van een lepel uit tot een laagje van circa 3 mm dik. Zet de vorm circa 15 cm onder de grill en laat het laagje 3-4 minuten garen.
  • 4 Neem uit de oven en verdeel een laagje wit beslag over de lichte laag. Zet weer 3 minuten onder de grill. Prik blaasjes die eventueel ontstaan in voordat je de volgende laag maakt.
  • 5 Herhaal tot al het beslag op is en eindig met een bruine laag. Zet de oven uit en laat nog circa 10 minuten in de open oven staan. Laat de spekkoek buiten de oven circa 1 uur afkoelen.

bereidingstip

Een goede spekkoek heeft tussen de 17 en 22 laagjes. . Geef je spekkoek nog meer smaak en voeg cacaopoeder of vanille-, rum- of amandelaroma toe.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 440 kcal
vet 32 gram
verzadigd vet 19 gram
koolhydraten 31 gram
eiwit 7 gram