- 1 Verhit voor de rendang de boter in een braadpan en bak het vlees kort aan. Voeg de boemboe toe en bak deze kort mee. Schenk 500 ml water bij het vlees en roer goed door. Voeg de kokos, laurier, eventueel bamboe en sereh toe.
- 2 Laat het vlees 2½-3 uur sudderen op een lage stand. Voeg extra water toe als de saus te dik wordt en het vlees droog komt te staan. Schep regelmatig om. Het vlees is gaar wanneer het zacht is en bijna uit elkaar valt.
- 3 Verhit voor de nasi de arachideolie en fruit hierin de ui. Schep de rijst erdoor en bak met de kurkuma, korianderpoeder en sereh 2-3 minuten mee. Giet de kokosmelk en 300 ml water erbij en kook zachtjes circa 15 minuten zonder deksel op de pan, tot de rijst gaar is. Roer om en laat de rijst even droogstomen.
- 4 Verwijder de sereh en de laurierblaadjes uit de rendang en neem de sereh uit de rijst. Serveer de rendang met de nasi. Lekker met sperziebonen en een zoetzure komkommersalade.
bereidingstip
Vervang de sereh in dit recept door 1 eetlepel citroenrasp.. Maak de rendang van tevoren en bewaar in de koelkast. Zo trekken alle smaken extra goed in, wordt je gerecht nóg lekkerder en hoef je niet zo lang in de keuken te staan.