4 personen
gemiddeld
25 min.
hoofdgerecht
home recepten Ovenschotel met worst en bloemkool

Ovenschotel met worst en bloemkool

ingrediënten


25 min
4 personen
3 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

1 zakje bechamelsaus
4 varkenssaucijzen

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels vloeibaar bakproduct

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels boter

dit product is niet beschikbaar

1 kleine bloemkool

dit product is niet beschikbaar

nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

600 gram kruimige aardappels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Kook de aardappelblokjes in ruim water met zout gaar. Giet de aardappels af, stamp ze fijn met de warme melk en roer het ei erdoor. Breng de puree op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Zet apart.
  • 2 Blancheer de bloemkoolroosjes in kokend water met zout in circa 4 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze af met koud water.
  • 3 Verwarm de boter, bak hierin de saucijzen kort om en om bruin en zet ze apart. Maak ondertussen de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking met de melk.
  • 4 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met wat braadvet en vul de schaal met de aardappelpuree. Leg hierop de bloemkoolroosjes en druk ze een beetje aan. Maal wat peper over de bloemkool en giet de bechamelsaus erover. Leg de saucijzen in de bechamelsaus en steek de laurierblaadjes ernaast. Bak de ovenschotel in circa 20 minuten mooi bruin.

bereidingstip

Zelf bechamelsaus maken is eenvoudig: laat 50 g boter langzaam smelten en roer er 25 g bloem doorheen tot het papje van de bodem loslaat. Laat dit vooral niet bruin worden. Voeg beetje bij beetje 1/2 liter warme melk toe en roer flink zodat er geen klontjes kunnen ontstaan. Breng de saus aan de kook en laat hem al roerende op lage stand nog minimaal 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng de bechamel op smaak met zout en peper.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 610 kcal
vet 34 gram
verzadigd vet 15 gram
koolhydraten 48 gram
eiwit 26 gram