8 personen
gemiddeld
45 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Notenbaklava met abrikozen

Notenbaklava met abrikozen

ingrediënten


45 min
8 personen
3 eetlepels honing

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter sinaasappelsap

dit product is niet beschikbaar

10 vellen filodeeg

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

100 gram lichtbruine basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

400 gram gedroogde abrikozen

dit product is niet beschikbaar

125 gram boter

dit product is niet beschikbaar

200 gram ongezouten pistachenoten

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

rechthoekige bakvorm

aluminiumfolie

  • 1 Verwarm de oven voor op 190ºC. Rooster de pistache­ noten 2­3 minuten in een droge, hete koekenpan. Laat afkoelen en hak de helft ervan grof. Smelt de boter. Schep een derde van de gesmolten boter met 25 gram basterdsuiker en de kaneel door de abrikozenstukjes.
  • 2 Leg een vel filodeeg in de ingevette bakvorm. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met 1⁄2 eetlepel basterdsuiker. Leg nog een vel filodeeg erop en bestrooi met de gehakte pistachenoten. Leg nog 3 vellen filodeeg erop, bestrijk steeds met gesmolten boter en bestrooi met suiker. Verdeel daarover de abrikozen en dek af met de laatste 5 deegvellen. Bestrijk tussendoor steeds met boter en bestrooi met suiker.
  • 3 Bak de baklava in het midden van de oven in 25­30 minuten gaar en goudbruin. Dek af met aluminiumfolie als de baklava te bruin wordt. Kook intussen het sinaasappelsap tot een derde in. Meng de honing erdoor en kook nog zachtjes 1 minuut.
  • 4 Giet de sinaasappelsiroop over de warme baklava en laat in de vorm afkoelen. Bestrooi voor het serveren met de rest van de pistachenoten en snijd in stukjes.

bereidingstip

Baklava is heel zoet en heel machtig, dus begin maar met een klein stukje. Of pak helemaal uit en serveer de kleverige baklava met een bolletje roomijs.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 580 kcal
vet 24 gram
verzadigd vet 10 gram
koolhydraten 75 gram
eiwit 11 gram