10 personen
uitdagend
30 min.
tussendoortje, nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Marokkaanse honingkoekjes

Marokkaanse honingkoekjes

ingrediënten


30 min
10 personen
1 liter honing
zakje gedroogde gist

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel bloem

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram bloem

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

60 milliliter azijn

dit product is niet beschikbaar

50 milliliter oranjebloesemwater
zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

120 milliliter zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

theelepel saffraanpoeder
eetlepel venkelzaad

dit product is niet beschikbaar

150 gram blanke amandelen

dit product is niet beschikbaar

225 gram sesamzaad

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenmachine

vershoudfolie

deegroller

  • 1 Rooster al het sesamzaad in een droge, hete koekenpan. Rooster de amandelen in een droge, hete koekenpan. Maal 125 gram sesamzaad en de amandelen fijn met een keukenmachine. Maal het venkelzaad, saffraanpoeder, de kaneel en bakpoeder erdoor.
  • 2 Mix 120 ml lauwwarm water, 120 ml zonnebloemolie, (oranjebloesem)water, azijn, ¾ theelepel zout en het ei erdoor. Voeg beetje bij beetje de bloem en de gist toe en kneed tot een soepel en elastisch deeg in de keukenmachine of op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed niet te lang, want dan worden de koekjes taai.
  • 3 Vorm van het deeg 4 bollen. Dek af met vershoudfolie en laat 45-60 minuten rijzen. Rol elke deegbal dun uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak. Hoe dunner, hoe knapperiger de chebakia wordt.
  • 4 Snijd met een gekarteld deegwieltje of mes de deeglap in vierkanten van circa 12 cm. Snijd met het wieltje er per vierkant 4 inkepingen 2 cm naast elkaar in (niet helemaal door, maar tot circa 1 cm van de deegrand). Zo heb je 5 ingesneden stroken.
  • 5 Neem een deegvierkantje in je hand en verstrengel of vouw met je vingers de stroken een beetje door elkaar heen in de vorm van een bloem. Laat de middelste stroken iets boven de andere uitsteken.
  • 6 Verwarm de honing tot deze schuimt, maar niet pruttelt. Verhit een laag zonnebloemolie van circa 5 cm in een wok of koekenpan. Bak hierin de chebakia goudgeel. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en dompel de chebakia in de warme honing, tot de honing goed is opgenomen. Bestrooi met de overige sesamzaadjes.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 1120 kcal
vet 44 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 155 gram
eiwit 23 gram