4 personen
gemiddeld
40 min.
hoofdgerecht
home recepten Kruidige Italiaanse gehaktballetjes met ricotta

Kruidige Italiaanse gehaktballetjes met ricotta

ingrediënten


40 min
4 personen
2 eetlepels pijnboompitten

dit product is niet beschikbaar

2 pakken tagliatelle
500 gram gezeefde tomaten

dit product is niet beschikbaar

1 mespunt chilipepervlokken

dit product is niet beschikbaar

bosje basilicum

dit product is niet beschikbaar

1 rode ui

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter olijfolie

dit product is niet beschikbaar

250 gram ricotta
2 takjes oregano

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

400 gram rundergehakt

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

zeef

  • 1 Meng het gehakt met 1 teentje knoflook, de helft van de oregano en de helft van de ricotta. Breng op smaak met zout en peper en rol met vochtige handen balletjes ervan.
  • 2 Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de overige knoflook en rode ui circa 2 minuten. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en bak op een hoge stand rondom goudbruin. Schep uit de pan en houd apart.
  • 3 Voeg de gezeefde tomaten en 200 ml water toe aan de pan en laat 15 minuten pruttelen. Pureer intussen met de staafmixer de overige olijfolie met de basilicum, chilipeper en overige oregano tot een groene kruidenolie. Zeef de olie door een doek of fijne zeef.
  • 4 Voeg de gehaktballetjes toe aan de tomatensaus en laat nog 10 minuten pruttelen op een lage stand. Kook de tagliatelle beetgaar. Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan.
  • 5 Serveer de tagliatelle met de gehaktballetjes in tomatensaus. Verdeel nog wat ricotta erover en bestrooi met de pijnboompitten. Besprenkel naar smaak met de kruidenolie.

bereidingstip

Door de kruidenolie die je bij deze Italiaanse gehaktballetjes serveert te zeven, blijft alleen een gladde en heldere olie over. Maar deze olie heeft dan al wel de heerlijke smaak van de groene kruiden aangenomen. Je kunt de kruidenolie goed afgesloten circa 2 weken bewaren in de koelkast. Niet alleen lekker over pasta’s: sprenkel ook eens wat kruidenolie over pizza’s, broodjes en salades.

wijnadvies

Rundvlees, tomaten en Italiaanse kruiden? Dat is een no-brainer: schenk Sensi Chianti. De aanwezige tannines en zuren van de sangiovese-druif zijn goed opgewassen tegen deze ingrediënten.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 1255 kcal
vet 82 gram
verzadigd vet 21 gram
koolhydraten 85 gram
eiwit 42 gram