- 1 Smelt de boter in een sauspan. Roer de bloem door de boter. Giet met kleine beetjes tegelijk de melk in de pan en klop alles met een garde tot een glad mengsel. Laat de saus onder voortdurend roeren enkele minuten zachtjes pruttelen.
- 2 Haal de pan van de warmtebron en roer de geraspte kaas door de saus. Breng de saus op smaak met peper en nootmuskaat.
- 3 Giet de saus in een groot diep bord of schaal en laat afkoelen. Snijd het stevig geworden mengsel in blokjes en maak er met behulp van twee lepels balletjes van.
- 4 Klop in een diep bord het eiwit met 1 eetlepel water los. Vul een tweede diep bord met paneermeel.
- 5 Rol de balletjes eerst door paneermeel, dan door het losgeklopte eiwit en tenslotte nog een keer door paneermeel.
- 6 Frituur de balletjes in olie van 180°C in enkele minuten lichtbruin en krokant. Bak een paar balletjes tegelijk. Schep ze uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
bereidingstip
Let op: de kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan een kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.
wijnadvies
Kies voor een Australische Chardonnay (9-11°C). Hoewel een wat gekruide rode wijn ook veel smaakplezier kan geven, bijvoorbeeld een Australische Shiraz (9-11°C).