4 personen
gemiddeld
45 min.
hoofdgerecht
home recepten Ierse stamppot van puree met witte kool

Ierse stamppot van puree met witte kool

ingrediënten


45 min
4 personen
kruimige aardappel

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels bruine jus

dit product is niet beschikbaar

4 lente-/bosuitjes

dit product is niet beschikbaar

200 gram mager gerookt spek

dit product is niet beschikbaar

1 klontje boter

dit product is niet beschikbaar

400 gram witte kool

dit product is niet beschikbaar

nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

50 gram boter

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram kruimige aardappel

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Kook de aardappels gaar en laat ze droog stomen. Maak er op de gebruikelijke manier met de melk en de boter een smeuïge puree van en breng die op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Houd de puree warm.
  • 2 Verwijder de dikke stronk uit de kool en snijd hem in smalle reepjes.
  • 3 Verhit een klontje boter in een pan en laat de spekjes af en toe omscheppend uitbakken.
  • 4 Doe de koolreepjes bij het spek in de pan en roerbak circa 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren. Laat de bosui kort meebakken.
  • 5 Schep het koolmengsel door de aardappelpuree en laat goed doorwarmen. Verdeel de stamppot over vier borden. Maak desgewenst een 'kuiltje' op het bord en schep daar gesmolten boter of bruine jus in.

bereidingstip

Wie snel klaar wil zijn, neemt puree uit een pak of diepvriespuree en koopt gesneden kool. In plaats van witte kool kun je ook groene of savooienkool gebruiken.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 495 kcal
vet 27 gram
verzadigd vet 14 gram
koolhydraten 44 gram
eiwit 15 gram