4 personen
gemiddeld
30 min.
voorgerecht
home recepten Gevulde appel met frisse witlofsalade

Gevulde appel met frisse witlofsalade

ingrediënten


30 min
4 personen
3 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel ciderazijn
1 eetlepel wittewijnazijn

dit product is niet beschikbaar

theelepel mosterd

dit product is niet beschikbaar

bosje munt

dit product is niet beschikbaar

20 gram amandelschaafsel

dit product is niet beschikbaar

1 granaatappel

dit product is niet beschikbaar

2 stronkjes witlof

dit product is niet beschikbaar

citroen

dit product is niet beschikbaar

glas droge witte wijn

dit product is niet beschikbaar

1 teentje knoflook

dit product is niet beschikbaar

40 gram blanke amandelen

dit product is niet beschikbaar

8 plakjes gerookt ontbijtspek

dit product is niet beschikbaar

2 kleine appels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

appelboor

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Halveer de appeltjes horizontaal en boor de klokhuizen eruit.
  • 2 Omwikkel de halve appels rondom met 2 plakjes ontbijtspek en zet ze in de ovenschaal. Maal de amandelen met de knoflook, olijfolie, een snuf zout en peper tot een hartig amandelspijs.
  • 3 Vul de holtes hiermee en giet de wijn en het citroensap om de appels heen. Bak circa 30 minuten in het midden van de oven en laat in de schaal afkoelen tot lauwwarm.
  • 4 Haal intussen voor de salade de bladeren van de witlof. Was en droog ze en snijd ze in de lengte door.
  • 5 Snijd de granaatappel horizontaal door en klop met een houten lepel boven een kom de pitjes uit de schil. Verwijder alle witte stukjes en giet de pitjes door een zeef. Vang het sap op.
  • 6 Klop het granaatappelsap met de ingrediënten voor de vinaigrette en breng op smaak met zout en peper. Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge, hete koekenpan.
  • 7 Schud de witlofblaadjes met de granaatappelpitjes en muntblaadjes om met de vinaigrette en verdeel over 4 grote borden. Zet de gevulde appeltjes in het midden van de salade en bestrooi met de geroosterde amandelen.

wijnadvies

Kies in de herfst voor wat voller wit. Bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse Chardonnay van Danie de Wet.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 340 kcal
vet 25 gram
verzadigd vet 5 gram
koolhydraten 17 gram
eiwit 8 gram