uitdagend
90 min.
brunch, voorgerecht
home recepten Basisrecept paté

Basisrecept paté

ingrediënten


90 min
300 milliliter rode wijn

dit product is niet beschikbaar

8 peperkorrels

dit product is niet beschikbaar

4 takjes verse tijm

dit product is niet beschikbaar

2 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

300 gram kippenlevers
250 gram gerookt ontbijtspek

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels room

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

2 sneeën wit brood

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

5 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

600 gram varkenslapjes

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

patévorm

keukenmachine

  • 1 Meng het brood met het ei en de room. Laat circa 10 minuten weken en prak het brood fijn.
  • 2 Bekleed de patévorm met 200 gram van het spek en laat de repen aan de zijkanten overhangen.
  • 3 Verwarm de oven voor op 200°C.
  • 4 Snijd de rest van het ontbijtspek fijn. Bak samen met de kippenlevers en 1 teentje geperste knoflook in 1 eetlepel olie tot de levers roze zijn en bijna gaar. Bestrooi met zout en peper en laat afkoelen. Hak de levers grof.
  • 5 Neem het vlees uit de marinade en maal het in porties in de keukenmachine tot een grof gehakt.
  • 6 Meng het gehakt in een schaal met het broodmengsel, en de gehakte kippenlevers met spek. Breng op smaak met zout.
  • 7 Om te testen of het vleesmengsel goed op smaak is kun je een klein balletje ervan in kokend water garen en dan proeven.
  • 8 Schep het vleesmengsel in de vorm en druk goed aan. Tik een paar keer flink met de vorm op het werkblad om eventuele luchtbellen te verwijderen.
  • 9 Vouw de overhangende stukken spek over de bovenkant van de paté. Zet de vorm in een ovenschaal en vul de ovenschaal tot net onder de rand van de vorm met kokend water. Bak de paté in de oven in circa 1,5 uur gaar. Laat afkoelen.
  • 10 Laat overtollig vet en vocht weglopen en stort de paté op een schaal. Laat eerst buiten de koelkast afkoelen en daarna verder in de koelkast.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 2760 kcal
vet 155 gram
verzadigd vet 50 gram
koolhydraten 44 gram
eiwit 250 gram