2 personen
hoofdgerecht

asperges op Brabantse wijze

terug naar recept
home recepten asperges op Brabantse wijze

asperges op Brabantse wijze

ingrediënten


2 personen
1 zout
1 versgemalen peper
6 mooie plakken gekookte ham
150 gram roomboter
1 halve citroen
1 bakje krulpeterselie
3 eieren
500 gram krieltjes
1 kilo witte asperges

  • 1 Schil de asperges grondig en snijd er de harde onderkant van af.
  • 2 Leg de asperges plat neer in een brede pan en zet net onder met water. Voeg een klontje roomboter en een snuf zout toe.
  • 3 Breng langzaam aan de kook, laat 2 minuten doorkoken, zet het vuur uit en laat staan in het kookvocht. Leg er de plakjes gekookte ham op, zodat deze mooi warm worden in het kookvocht.
  • 4 Was ondertussen de krieltjes grondig en kook ze in gezouten water in 15-20 minuten gaar.
  • 5 Snijd de peterselie fijn en smelt de rest van de roomboter in een steelpan.
  • 6 Giet de aardappels af als deze gaar zijn, voeg er de helft van de peterselie en een beetje gesmolten botere aan toe. Kruid met versgemalen peper en zout. Houd warm onder een deksel.
  • 7 Kook terwijl de krieltjes koken de eieren in 7 minuten hard in water, laat schrikken en pel ze.
  • 8 Hak de eieren fijn en meng met de rest van de peterselie en de gesmolten boter.
  • 9 Verdeel de uitgelekte asperges over 2 borden en schep er de krieltjes en de gekookte ham op.
  • 10 Lepel er rijkelijk de “eierboter” overheen.