8 personen
gemiddeld
25 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Appel-citroenboterkoek

Appel-citroenboterkoek

ingrediënten


25 min
8 personen
50 milliliter appelsap

dit product is niet beschikbaar

1 blaadje gelatine

dit product is niet beschikbaar

2 appels

dit product is niet beschikbaar

1 mespunt kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

250 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel suiker

dit product is niet beschikbaar

175 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel boter

dit product is niet beschikbaar

175 gram boter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

lage taartvorm

  • 1 Verwarm de oven voor op 180ºC. Mix de boter romig met de suiker en een snuf zout. Voeg het ei en de citroenrasp toe en mix goed door. Voeg beetje bij beetje de bloem en kaneel toe en mix tot een deeg. Voeg een beetje extra bloem toe als het deeg te plakkerig blijft of een paar druppels water als het te droog is.
  • 2 Verdeel het deeg over de ingevette taartvorm en strijk glad met de achterkant van een vochtige lepel. Besprenkel de appel met het citroensap. Steek de appelplakjes vanaf de buitenrand dakpansgewijs in de boterkoek tot een grote rozet ontstaat.
  • 3 Smelt de overige boter en bestrijk de appelplakjes ermee. Bak de boterkoek in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar. Laat buiten de oven afkoelen.
  • 4 Week de gelatine in koud water. Verwarm het appelsap met de overige suiker. Knijp de gelatine uit en los op in het warme appelsap. Bestrijk de appelplakjes met dit mengsel.

bereidingstip

Vervang de citroenrasp in deze boterkoek ook eens door sinaasappelrasp en bestrooi de boterkoek voor het bakken met amandelschaafsel.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 410 kcal
vet 20 gram
verzadigd vet 13 gram
koolhydraten 51 gram
eiwit 5 gram