SPAR werkte een jaar aan het aanpassen van het bestaande zelfscanmeubel én de software. In de praktijk kan het scherm van het meubel met behulp van een beugel omhoog en omlaag worden gezet. Qua functionaliteit werkt de kassa op precies dezelfde manier als de andere zelfscankassa’s.
Samenwerking
De realisatie van het meubel kwam tot stand in samenwerking met Hogeschool Windesheim, na een verzoek van de commissie voor mindervaliden om zelfscan ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk te maken. De onderwijsinstelling investeerde mee in de ontwikkeling en realisatie van het meubel.
Iedereen is welkom
Martijn ten Berge, ondernemer en eigenaar van verschillende SPAR-hogeschool- en -universiteitswinkels, waaronder SPAR university Windesheim: “Bij SPAR vinden we dat onze winkels voor iedereen toegankelijk moeten zijn. We willen dat iedereen welkom is en zich welkom voelt. Toen we hoorden van de wens ervoor te zorgen dat ook mindervaliden zelfstandig kunnen scannen en afrekenen in winkels, zijn we daarmee serieus aan de slag gegaan. We zijn er trots op dat een jaar later een aangepast meubel een feit is. En dat klanten het waarderen.”
Disability act
Op korte termijn wordt ook bij SPAR university Eindhoven eenzelfscanmeubel voor rolstoelgebruikers geïnstalleerd. SPAR rolt het concept daarna verder uit en pakt meer winkels aan op toegankelijkheid. Daarvoor moet de software verder doorontwikkeld worden, zodat de beugel om hoogteverschil in te stellen niet meer nodig is. Daarmee is SPAR dan ook klaar voor de nieuwe ‘disability act’; de wetgeving die discriminatie van personen met een handicap verbiedt en die ingaat in juni 2025.
Voor meer informatie: https://www.spar.nl/het-verhaal-van-spar/