Sugar snaps zijn ontstaan uit een kruising tussen erwten en peultjes. Pas relatief recentelijk, in 1979, is deze kruising geperfectioneerd en is de sugar snap geboren. Sugar snaps zijn het hele jaar door verkrijgbaar uit Kenia. Van november tot en met februari komen ze ook uit Egypte, Marokko, Peru en Guatemala en van april tot en met oktober ook uit Zimbabwe en Tanzania.
Sugar snaps zijn, zoals de naam al doet vermoeden, zoet van smaak. De smaak zit tussen die van peultjes en doperwten in. Sugar snaps worden niet gedopt, zoals doperwten en tuinbonen. De peulen worden in z'n geheel gegeten. Kook of roerbak sugar snaps of verwerk ze rauw in een salade.
De Nederlandse naam voor sugar snap is suiker erwt. Het is een doperwtensoort met vlezige, dikwandige, eetbare peulen met zoete erwten. Sugar snaps lijken op de bekendere peultjes maar zijn iets dikker. Sugar snaps bevatten veel vitamine C en ijzer.
Sugar snaps horen onbeschadigd te zijn. Ze zijn vers als ze een beetje glimmen en de kroontjes van de steeltjes frisgroen zijn. Verse sugar snaps kraken als je er met de hand over strijkt. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen.
Sugar snaps kunnen maar kort worden bewaard, in de groentelade van de koelkast zo'n 1 tot 3 dagen.
Verwijder de puntjes van de sugar snap. Trek er met het verwijderen van de punten ook de eventueel aanwezige harde draden langs de peul mee af.
WEB01-SPAR-PU