Raapsteel is familie van de koolsoorten. Deze Oer-Hollandse groente wordt op Nederlandse bodem geteeld en is een echte voorjaarsgroente, beschikbaar van half maart tot en met juni. In de maanden juli tot en met half oktober zijn raapstelen in beperkte mate beschikbaar.
De groente heeft een pittige smaak, maar de pittigheid verschilt per ras. Raapstelen mogen misschien herinneren aan grootmoederstijd, maar ook nu nog smaken deze voorjaarsgroenten rauw of gekookt heerlijk. De groente wordt meestal rauw in een stamppot of salade verwerkt. Raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt en smaken voortreffelijk in pastagerechten. Bind verse gekookte raapsteeltjes met maïzena en breng ze op smaak met nootmuskaat. Of serveer ze met een bechamel- of roomsaus met een vleugje knoflook. Ook roergebakken raapstelen zijn een aanrader.
Raapsteel, in de volksmond ook wel 'kelen' genoemd, is het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Raapstelen worden, afhankelijk van het type, met worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden. De lichtgroene blaadjes zijn langwerpig en ingesneden. De groente bevat veel ijzer en vitamine C.
Het blad van raapstelen hoort er fris groengeel uit te zien en de bladstelen moeten knapperig zijn.
Eet raapstelen het liefst zo vers mogelijk. Bewaar ze niet langer dan 2 dagen, gewikkeld in een vochtige doek, in de koelkast. Raapstelen bevatten veel water en zijn daarom zeer kwetsbaar.
Verwijder de wortels en was de raapstelen vervolgens grondig. Raapstelen invriezen is mogelijk. Blancheer de groente dan eerst 1,5 minuut.
WEB01-SPAR-PU