De komkommer heeft een lange geschiedenis. Oorspronkelijk is de komkommer afkomstig uit India, vanwaar hij zijn weg vond naar de Middellandse Zee. Zo'n 3000 jaar geleden stonden komkommers al op het menu bij de Egyptenaren. Via de Romeinen kwam de komkommer in Frankrijk terecht, het duurde nog tot de 17e eeuw voordat de komkommer in Nederland werd verbouwd. De komkommers die in Nederland op de markt komen, komen vooral uit Nederland en Spanje.
Komkommers kunnen rauw in vele gerechten gebruikt worden, waaronder komkommersoep, roerbakgerechten, komkommersalade en gevulde komkommer. Ze kunnen ingemaakt bewaard worden en gebruikt worden in chutney.
Komkommer is een langwerpige, vlezige vrucht met een geribbelde, groene schil. Het vruchtvlees is doorzichtig wit met een geleiachtige kern, waarin zich eetbare pitjes bevinden.
De komkommer moet stevig zijn met een frisgroene kleur. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen.
Bewaar komkommers niet in de koelkast. Komkommers kunnen niet zo goed tegen de kou; ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar.
Was de komkommer. De komkommer kan zowel geschild als ongeschild gegeten worden.
WEB01-SPAR-PU