De courgette behoort, net als de kalebas, pompoen, patisson en spaghettipompoen, tot het geslacht Cucurbita. De plant Cucurbita pepo L. komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa. Het geslacht Cucurbita staat bekend om zijn grote en vaak wonderlijk gevormde vruchten. De courgette is familie van de pompoen en de komkommer. Courgettes zijn jaarrond verkrijgbaar. Van februari tot en met november uit Nederland. De aanvoer wordt aangevuld met producten uit Spanje.
Courgette heeft een frisse, neutrale smaak met stevig vrucht vlees. Het verschil in kleur houdt niet in dat de smaak ook anders is. Voor de courgette geldt wel: hoe kleiner, hoe lekkerder. De courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten. De courgette is een veelzijdige groente die onuitputtelijk veel combinaties kent: koken, stomen, (roer)bakken, frituren, grillen, als salade serveren of om soep van te maken. Courgettes moeten knapperig blijven en moeten dus maar kort worden bereid. Als de kooktijd te lang is, worden de courgettes doorzichtig en papperig.
Courgettes zijn langwerpige vruchten met een gladde schil. De kleur kan variëren van roomwit of geel tot gespikkeld lichtgroen of donkergroen. De meest voorkomende kleur is groen, enigszins gespikkeld. De bloemen van de courgette zijn ook eetbaar. De geopende bloemen van de courgette kun je in beslag dompelen en frituren.
Een courgette hoort stevig en mooi gaaf te zijn en een onbeschadigde schil te hebben. Het steelstompje moet nog aan de vrucht vastzitten in verband met de houdbaarheid. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen
Courgettes zijn het beste te bewaren buiten de koelkast op een koele plaats, bij 13 graden. De courgette blijft op deze manier zeker een week goed. Verpakte courgettes zijn duidelijk langer vers te houden.
Verwijder de uiteinden van de courgette en was de courgette. De courgette hoeft niet geschild te worden.
WEB01-SPAR-PU