Vijgen komen van oorsprong uit Klein-Azië. Tegenwoordig wordt de vijg met name geïmporteerd uit Italië, Griekenland, Frankrijk, Turkije en Israël. Vijgen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
Vijgen hebben een erg zoete smaak. Vijgen passen prima bij ham, zalm, kaas en yoghurt. Ook vormen ze warm een lekkernij bij wild en varkensvlees. Verwerk de vijg ook in compote bij wildgerechten of in fruitsalades met perzik, ananas, banaan, sinaasappel en noten. Snijd de vijg in plakjes en besprenkel deze met limoen- of citroensap. De smaak van vijg is optimaal als de vrucht gekoeld wordt gegeten.
De vijg groeit aan een kleine boom met sierlijke bladeren die veel zon nodig heeft. Vijgen hebben een dunne, leerachtige schil. Afhankelijk van het soort is de schil groengeel of blauwviolet. Het vruchtvlees is vlezig, witroze of donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes. Vijgen zijn rijp wanneer de schil zacht wordt en donker rood doorkleurt. Vijgen worden bijna rijp geoogst.
Verse vijgen dienen onbeschadigd te zijn. De vijg is rijp wanneer de schil bij lichte vingerdruk iets meegeeft. Verse vijgen zijn kwetsbaar, behandel ze met zorg.
Bewaar vijgen bij 1 tot 4 graden, zo zijn ze enkele dagen te bewaren.
Vijgen kunnen met en zonder schil gegeten worden. Was de vijgen of verwijder de schil met een mesje.
WEB01-SPAR-PU