De zoete kers stamt waarschijnlijk uit Zuidoost Europa en West-Azië. Maar vast staat deze herkomst allerminst. Verwarrend is namelijk, dat omstreeks 2000 v. Chr. in Chinese geschriften al een vrucht is beschreven die alle kenmerken van de kers vertoont. Zeker is dat de Grieken en Romeinen zich reeds met de teelt en de veredeling van de kers hebben beziggehouden. Kersen zijn van half april tot en met augustus beschikbaar uit Nederland, Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije. Van november tot en met januari zijn kersen afkomstig uit Argentinië en Chili.
De smaak is, afhankelijk van de variëteit, zoet tot zuur. De zoete kers is heerlijk om vers te eten. Uiteraard kan de kers ook verwerkt worden tot jam, gelei, sap of wijn. Gebruik kersen ook eens in taart- en gebaksvullingen, vruchtensalades of in nagerechten zoals ijs, milkshake en yoghurt. De zure kers wordt vooral in de industriële verwerking gebruikt.
Kersen zijn kleine, ronde, vlezige steenvruchten die, afhankelijk van het ras, zwart , helderrood tot geel met een rode blos van kleur zijn. Het vruchtvlees is zacht of stevig, afhankelijk van het ras. De kleur van het vruchtvlees komt overeen met de kleur van de schil. De kleine, geurige vruchten worden onderverdeeld in zoete en zure kersen.
Kersen moeten bij ontvangst eetrijp zijn en ze horen er fris en gaaf uit te zien. De stelen moeten nog aan de vrucht zitten.
Bewaar kersen onafgedekt op een koele plaats. Dan zijn ze 1 tot 2 dagen houdbaar. In de koelkast zijn ze 3 tot 5 dagen te bewaren.
Verwijder het steeltje en was de vrucht. Bij verwerking in een gerecht eerst de pit verwijderen.
WEB01-SPAR-PU