boederij eieren 3 Beter Leven sterren Theo Bos
De boederij eieren met drie Beter Leven sterren van SPAR zijn afkomstig van kippenhouder Theo Bos uit het Gelderse Barneveld. Theo verzorgt met liefde en aandacht voor zijn kippen. Dit is onder andere te zien aan het kippenverblijf, deze is zo gebouwd dat de kip het natuurlijke gedrag als bosvogel kan behouden. Een gedeelte van het verblijf heeft verschillende leeflagen waar water en voer aanwezig is en waar de kip een nest heeft waar het ei gelegd kan worden. Een ander gedeelte bestaat uit een grote scharrelruimte die bescherming biedt tegen de zon en regen. Daarnaast heeft het verblijf een grote uitloopweide waar de kip alle ruimte heeft en zijn dagelijkse stofbad kan nemen. Als er geen restricties zijn vanwege overheidsmaatregelen.
Het bedrijf is vooruitstrevend door de energiewinning middels zonnepanelen die op het dak van het verblijf bevestigd zijn. Niet alleen is dit voldoende energie voor het bedrijf zelf, ook de andere schakels in de keten worden gecompenseerd waardoor de foodprint neutraal is. Er wordt op jaarbasis zelfs energie geleverd aan het net waardoor zo’n 250 woningen in de omgeving voorzien worden van energie. Naast dat kippenhouder Theo enorm begaan is met zijn kippen, zorgt hij ook voor zijn omgeving en keten.
Kaas van eigen bodem
Echte boerenkaas is erfgoed van eigen bodem. Het is kaas in zijn meest pure vorm. Op de kaasboerderij wordt alle kaas ambachtelijk bereid. De smaak van boerenkaas is streek gebonden en varieert met de seizoenen. De samenstelling van de onbehandelde melk is iedere dag anders, onder invloed van seizoen en voer. Door ervaring en vakmanschap heeft de ambachtelijke boerenkaasmaker veel invloed op de kwaliteit en smaak van het eindproduct.
Aan de basis van natuurzuivere boerenkaas ligt onbehandelde melk. De melk wordt tot max. 37˚C verhit en de bacteriën die hierdoor in de melk blijven zorgen voor een krachtige smaak. Ook is de smaak streekgebonden. Factoren als klimaat, grondsoort, gras en voer voor de koeien beïnvloeden deze. Op iedere boerderij wordt de kaas gemaakt op eigen wijze volgens eigen familierecept. Boerenkaas wordt natuurgerijpt in een traditioneel boerenkaaspakhuis.
bijzondere boerenzuivel
Wist je dat de koeien van den Eelder niet alleen onze boerenzuivel produceren? Alle energie die ze gebruiken, wekken ze zelf op. Het methaangas uit de koeienpoep wordt namelijk opgevangen en omgezet in groene energie. Daarnaast hebben de koeien de vrijheid, want ze mogen zelf bepalen wanneer ze eten, naar buiten gaan en wanneer ze gemolken worden. Heb jij de boerenzuivel van echt dichtbij al geproefd?
WEB01-SPAR-PU