spice it up
alles smaakt extra lekker met sambal of chilisaus
vaak gezocht
categorieën
Houd je van saus? Dan kun jij je hart wel ophalen in deze categorie. We hebben een mix aan sauzen. Warme sauzen voor bij groenten en vlees en koude sauzen om lekker in te dippen of om bij de BBQ te serveren. Kies voor gemak en koop de saus uit een flesje of zakje, maar wist je dat je sausjes ook heel makkelijk zelf kunt maken? Bij koude sauzen gebruik je een basis van mayonaise, yoghurt of ketchup. Warme sauzen vergt misschien wat meer oefening. Je kunt beginnen met het braadvet van vlees als basis, fruit hier een uitje in aan en blus af met rode port, beetje maïzena erbij en je hebt een superlekkere saus voor bij de biefstuk. Of fruit een ui met knoflook, voeg hier plakjes champignon aan toe en bak mee. Tot slot voeg je kookroom toe, breng op smaak met peper, zout en verse peterselie en voilà, klaar ben je!
Koude sauzen zijn heel eenvoudig en leuk om te maken. Meng bijvoorbeeld maar eens verse knoflook door 3 flinke eetlepels mayo, peper en zout erbij en je hebt een super knoflooksaus. Voeg daar nog eens geraspte komkommer aan toe en ineens heb je tzatziki. Zelf whiskysaus maken? Supersimpel: 2 eetlepels mayo, een eetlepel ketchup en een theelepel whisky, peper en zout naar smaak en klaar ben je! Als je de smaak van sauzen mixen te pakken hebt dan kun je helemaal los gaan. Wil jij bijvoorbeeld minder vet eten, dan vervang je (een deel van de) mayonaise gewoon door Griekse yoghurt. Zo krijg je hetzelfde romige effect, maar dan minder vet.
Weet je wat ook écht leuk is om te maken? Salsa! Je moet wel van snijden en raspen houden, maar dan heb je ook wat. De basis? Ketchup! Houd je van pittig? Dan hak je een rode peper fijn en meng je deze door de ketchup. Vervolgens kun je nog geraspte ui, gember, knoflook, tomaat en andere groenten toevoegen. Je brengt het op smaak met peper, zout en gemalen koriander en komijn. Echt waanzinnig lekker! Ga jij de chutney uitdaging aan? Je kunt hier heel veel in variëren door kruiden en specerijen naar wens toe te voegen. Voor een mango chutney fruit je een uitje, rode peper, beetje geraspte gember, voeg een pakje mango uit de vriezer toe, voeg een lepel honing toe en laat op zacht vuur ongeveer 30 minuten inkoken. Laat afkoelen en serveer bijvoorbeeld bij een Indiase maaltijd, superlekker met papadums!
WEB01-SPAR-PU