extra lekker bij SPAR
bij SPAR vind je tapas, nootjes, (speciaal)biertjes, wijnen - ook alcoholvrij. Voor de gezelligste borrel!
vaak gezocht
categorieën
De pinda kom je over bijna de hele wereld tegen: in geurige gerechten, in zoete baksels of op brood! Deze peulvrucht is super veelzijdig. De pinda is ook wel bekend onder de naam aardnoot, al is deze naam wat misleidend. Pinda’s zijn namelijk geen noten maar zaden van de peulvrucht. Deze eenjarige pindaplant is een geval apart: de bloeiende stengel waarin de peulen groeien boort zich als hij langer wordt in de grond, waar de vrucht ondergronds rijpt. Pinda’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar inmiddels worden deze peulvruchten ook verbouwd in onder andere Zuid-Afrika, India, China en de Verenigde Staten. En in nog veel meer landen staan ze op het menu!
Pinda’s zijn heerlijk om zo op te eten, maar wist je dat de meest pinda’s verbouwd worden voor de olie? Deze arachideolie uit pinda’s heeft een neutrale smaak en kun je tot een hele hoge tempratuur verhitten, zonder dat de kwaliteit van de olie slechter wordt. Zo is pindaolie net als zonnebloemolie bijvoorbeeld heel geschikt om te frituren.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster voor 2 potten pindakaas 500 gram ongebrand een ongezouten pinda’s op een bakplaat circa 15 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat goed afkoelen. Maal de pinda’s zijn in een keukenmachine totdat de massa vettig wordt. Voeg, om de pindakaas iets smeuïger te maken, enkele druppels arachideolie toe terwijl de machine draait. Breng op smaak met (zee)zout of 1 eetlepel kokos, honing of geraspte pure chocolade.
Pinda's bevatten net als noten veel onverzadigde vetten. Door licht, lucht, warmte en vocht kan dit vet snel 'ranzig' worden. Dit voorkom je door pinda's na aankoop luchtdicht te bewaren op een koele, donkere plaats. Je kunt pinda's zelfs invriezen, wanneer je ze goed verpakt. Al zijn pinda's familie van de sperzieboon en doperwt, ze horen vanwege hun samenstelling bij de noten. Zo zitten er onverzadigde vetten in pinda's die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook bevatten pinda's veel vitamine E, een belangrijk antioxidant die je afweersysteem versterkt. Kies voor je gezondheid wel voor ongezouten pinda's of pindakaas zonder toegevoegd zout.
WEB01-SPAR-PU