bloemkool weetjes
Hier vind je alles wat je wilt weten over bloemkool. Zoals recepten, bewaartips en de herkomst!
vaak gezocht
categorieën
Spruiten werden in het midden van de 18e eeuw voor het eerst in België gesignaleerd. Rond het jaar 1800 bereikten de spruiten Engeland en Frankrijk. Spruiten behoren tot de familie van Brassica, de koolsoorten. De spruit is een Oer-Hollandse groente, die met name in de herfst- en winter maanden gegeten wordt. Spruiten zijn beschikbaar van Nederlandse bodem van oktober tot en met half februari.
Spruiten hebben een pittige koolsmaak. Kook spruiten in ruim water. In tegenstelling tot alle andere groenten blijft vitamine C in spruitjes beter bewaard als ze in ruim water worden gekookt. Spruiten worden vooral als hoofdgerecht gegeten. Ze zijn geschikt voor zeer uiteenlopende bereidingswijzen: Oer-Hoilands met aardappelen, jus en vlees, maar ook in de wok of in de soep zijn spruiten overheerlijk te bereiden. Spruiten zijn ook geschikt om te stomen of smoren en te laten sudderen in bouillon met uienringen en specerijen. Laat de typische spruitjeslucht verdwijnen door tijdens het koken een ui of een scheutje azijn of koffiemelk aan het kook water toe te voegen.
Spruiten zijn kleine, stevige, heldergroene vaste 'kooltjes ', die groeien in de oksels van spruitkool. De kleine, groene kooltjes zitten vol vitamine C die zelfs tijdens het koken intact blijven. Ze hebben een frisse, groene kleur en voelen lekker stevig aan.
Spruiten horen hard, goed gesloten en egaal groen van kleur te zijn. Spruiten mogen geen gele bladeren hebben en moeten vrij zijn van luis. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen.
Bewaar spruiten in de groentelade van de koelkast. Zo zijn ze 2 tot 5 dagen houdbaar. Spruiten zijn geschikt om in te vriezen. De blancheertijd is 3 minuten.
Snijd een dun plakje van het stronkje weg en verwijder de lelijke of beschadigde blaadjes. Kruis van grote spruiten de stronkjes in met een mes; dit verkort de kooktijd.
WEB01-SPAR-PU